Recenzija, prikaz i kritika mehane




Odličan ugostiteljski objekat. Predivan enterijer i atmosfera i osoblje do jaja i gazda i sve. Kafana bez kojekakvih giliptera koji sviraju kurcu, pljuju po podu i "sjede 'nako" i koje treba tući čelikom u oko. Blizu samog centra grada, skoro pa u centru. Masarikova ulica, Šabac.



Kanarinac u kafani. I ne davi previše, ne laprda kao naš prešjednik, ili kako već da ga nazovem, može se dosta termina upotrebiti. Elem, kanarinac se s vremena na vreme oglasi. Govori malo, ali pametno. Ma, ne može da bude loše u kafani koja ima kanarinca, da jebe oca!

Šank, drveni, lepo bojadisan, akvarijum, ikona, televizor bez muzičkih emisija, samo filmovi, fudbal i ako ima šta pametno na njemu da se nađe, u pozadini obilje alkohola i gajbe pive. Opremljenos' na nivou.







Bogata kolekcija podmetača. I Gari i Toni bi pozavideli.



Bure i balonče za vino i rakiju. Đe im je i mesto, u kafani.


Pored raznih umetnina, tu je i bogata biblioteka, ako nekom pijanom padne na um da se kulturno uzdiže i da čita. A ima i takvih, sigurno.



Crno-bela slika, ko zna od kada. "Srbija koju volim". Pravi naziv. Crno-bela je bolja svakako nego ova sada šarena, s' duginim bojama.




Upoznavanje omladine sa pravilima koja nalaže uživanje u pivu.



Ma, nema se šta tu polemisati. Stub kulture je ovo, čvršći, veći i jači i od lokalne biblioteke i muzeja i ostalih kuraca. Da zanemarimo kvalitete dijaloga koji se tu, kulturno i civilizovano, mogu voditi, a vezano za najrazličitije teme društvenog, kulturnog i ko zna još kakvog delovanja, od filma, preko muzike, politike, istorije, književnosti, fizike, matematike, biologije... Ovaj eksponat je i materijalni dokaz o bogatstvu kulturnog i istorijskog blaga koje se nalazi u kafani kod Radane, što ide u prilog gore pomenutoj tvrdnji o značaju ove kafane kao kulturne institucije, a ne samo kao ugostiteljskog objekta.


Tikve nategače, mora da bi se svidele i Panti Šiklja Nafti. Možda mu se i ne bi svidele, al' to je njegov problem. Svakako sa fenjerom služe svrsi, daju šmek kafani. Do jaja je piti pivu il' rakiju, il' vinjak, il' pelinkovac il' bilo šta drugo, dok ti nad glavom vise tikve nategače i fenjeri. Bar je meni do jaja. Doduše, ja bih tamo pio i da vise slike ministara jer je pivo 80 dinara. Mada, možda i ne bih, sumnjam da bi gazda tolerisao da mu se pljuje po slikama. Tolerisao bi kurac, verovatno bi me poteg'o klompom u glavu. "Ko shvata - shvata, ko ne shvata - marš na vrata", što kaže ona pesma, ili u prevodu, ako ti se ne svidi, idi pa se ustakli u nekom od "aktuelnih" kafića, po ugledu na Gogu Sekulić. Ali, nema teorije da takve slike mogu visiti po zidovima ovog i ovakvog ugostiteljskog objekta.


Da se zna kad je fajornt. U 00h. U pola 00h, eventualno u 15 do 00 h može se joj jedno piće naručiti. Ništa posle toga, uglavnom. Zna se red.



Urinira se s razumevanjem, 60 na sat, a ne k'o marva najobičnija pa da se poliju pločice.




Ukoliko padne govedanje k'o što kršten čovek ume da se ogoveda, u klozetu je tuš, da se dođe sebi.



Ne bih davao ocene od 1 do 5 ili od 5 do 10, ili od 1 do 10, kao što umeju neke picajzle. Za kafane postoji ocena - "mož' da prođe" i "ne mož' da prođe, al' idemo tamo". Ova kafana "mož da prođe", nema da fali.

Коментари

  1. Di ti je bre ovaj buffet? Vidim bio, a je si l' i pio, krkao, il' si samo pravio putopis? Za 80 dindžosa, ej, da ignorišeš sve i da onako pravo vise, ne samo na slikama. :P Nego, gledala sam fotku onog kanarinca u kavezu, nešto je mnogo poplaveo. ;)

    ОдговориИзбриши
  2. Idem često tamo, kad je zima pogotovo. Ne znam iz kog si grada, kako da ti objasnim? :) A kanarinac je inače plav, takva mu sorta.

    ОдговориИзбриши
  3. Znači ima grejanja, hehehe. Samo ti meni reci oklen si ti, pa ću se snađem preko planplusa. ;) Nesam videla plavog kanarinca. Eto nešto se promenilo od kada sam ja imala kanarinca. Ili me slabo služi sećanje. :)

    ОдговориИзбриши
  4. Ti si imala kućnog kanarinca, a ovo je kafanski kanarinac. :)

    ОдговориИзбриши

Постави коментар